Beoordeeld met een 9,0 na 2299 beoordelingen
Grote voorraad Snel geleverd Gratis verzending vanaf € 250,-
0416 75 02 55 Maandag t/m donderdag van 07:30 - 17:30 uur
Vrijdag van 07:30 - 17:00 uur
Zaterdag van 08:00 - 12:00 uur

Alles over drainage

Als we aan Wikipedia vragen: wat is drainage? Dan geven ze als antwoord: Drainage is een systeem waarbij grondwater afgevoerd wordt. We onderscheiden horizontale drainage via buizen en verticale drainage via een diep gat in de grond of echte zandpalen. Verbetering in de afvoer van water is te realiseren door de aanleg van drainage.

Heeft u last van een te natte bodem in uw tuin of staat er regelmatig water in uw kruipruimte? Een goed aangelegde drainagebuis helpt u om van deze problemen af te komen. Het aanleggen van een drainage is zeer makkelijk en kunt u zelf doen! Op deze pagina vindt u uitleg en tips voor het aanleggen van drainage rond huis en in de tuin.

Wat is een drainagebuis?

Een drainagebuis of pijp is een kunststofbuis met gaatjes. Over deze buis zit een mantel van stof gewikkeld die het vuil scheid van het grondwater zodat de buis niet met vuil verstopt komt te zitten.

De stoffen mantel die van kokos is gemaakt zorgt voor een erg lange levensduur rond de 55 jaar. Er bestaat ook een drainagebuis zonder bescherm mantel. Deze buis wordt echter alleen bij kleigrond gebruikt.

Soms worden delen van uw tuin veel natter dan andere plekken. Waarschijnlijk is er dan sprake van een probleem in de drainage – water, afkomstig van neerslag of iets anders, en kan dan niet wegstromen. Dat is niet alleen vervelend, maar ook zonde: het kan u flink wat planten kosten.

Voorbereiding en het aanleggen van drainage

Wanneer u besloten heeft waar de drainage gaat komen kunt u beginnen met het graven van de sleuf. Maak de sleuf ongeveer 60 cm diep. Zorg ervoor dat de sleuf waterpas loopt. Vervolgens brengt u een laag van ongeveer 3 tot 5 cm grofkorrelig zand aan.

Een natte ondergrond is echt iets Hollands. Het ontstaat naar aanleiding van het klimaat. Heeft u last van een natte tuinbodem, gazon of staat de tuin regelmatig onderwater? Dan is het laten aanleggen van een drainagebuis een goed idee! Bij een ringdrainage zal u de drainage rond uw huis aanleggen, bij een oppervlakte drainage zorgt u ervoor dat in uw gehele tuin drainage wordt aangelegd. Zorg bij oppervlakte drainage dat elk punt van uw tuin tenminste binnen 2,5 meter van de drainage vandaan ligt. Drainagebuizen zullen zo maximaal 5 meter uit elkaar liggen.

Als de tuin te zwaar wordt belast, wat we ook wel structuurbederf noemen, kan het water geen kant op. Wat de reden van de aanwezigheid van water ook is, het plaatsen van drainage verhelpt veel problemen.

Grondsoort en afwatering

Veen en zandgrond: Voor dit soort grond kan er het beste een kokos drainagebuis worden toegepast. Kokos zal er voor zorgen dat de buis niet verstopt komt te zitten en heeft een zeer lange levensduur.

Kleigrond: Bij het aanleggen van drainage in zware kleigrond is de drainagebuis met kunststof vezels de meest geschikte. Omdat bij deze buis kunststof vezels zijn gebruikt zal het verrotten van de buis niet snel gebeuren en kan deze tegen erg zure grond.

Bij het aanleggen van een drainagesysteem is het belangrijk dat er zowel de onder als bovenlaag van grind wordt voorzien. Het grind zorgt ervoor dat het ergste vuil gezuiverd zal worden voordat het in de mantel trekt. Ook is het zeer belangrijk dat de gehele drainpijp op afschot word gelegd en dat de tuin word opgehoogd.

Waar kunt u een afwatering voor gebruiken?

Drainage wordt in de meeste gevallen in de tuin aangelegd. Maar er zijn veel meer plaatsen in en rondom uw woning die hier voordelen uit kunnen halen. We zullen de meest voorkomende op een rijtje voor u zetten:

  • ​Drainage laten leggen in de tuin
  • Drainage leggen rond het huis
  • Drainage leggen onder het gazon
  • Drainage leggen in de kruipruimte
  • Drainage leggen onder paardenbak

Een drainagebuis aanleggen houdt in dat u zelfstandig een groef moet graven al u de tuin gaat renoveren. Deze kan het beste vijftig tot zestig centimeter diep zijn. Wanneer u dit doet heeft u verder geen hinder van de drainagebuis die er komt te liggen.

Drainage installatie richtlijnen:

  • ​Minimale diepte 60 cm, maximaal 90 cm
  • Drainageslang moet goed vlak in de sleuf liggen voor beste werking
  • Minimale diameter 60 mm, maximale diameter 100 mm
  • Na het leggen de sleuf aanvullen met ruime hoeveelheid grint of drainagedoek voor het beste resultaat
  • Rekening houden met minimale afloop van de sleuf voor afwatering
  • Afstand tussen de sleuven onderling 5 tot 6 meter

Ondergrond drainage

Wanneer u een drainage wilt aanleggen in kleigrond kunt u het beste kiezen voor een drainagebuis met kunststof vezels als omhulling. Dit zorgt voor een zeer lange levensduur van de drainagebuis en voorkomt wegrotten in zure grond.

Wanneer u drainage wilt aanleggen in bijvoorbeeld uw grindpad kunt u kiezen voor een drainagebuis zonder omhulsel. Deze drainagebuis is goedkoper dan drainagebuizen met omhulsel, zeer stevig en licht van gewicht.

Welke diameter drainagebuis moet ik gebruiken?

  • 50 mm: Kassenbouw
  • 60 mm: Landbouw / Tuinen / Paardrijdbakken
  • 65 mm: Sportvelden
  • 80 mm: Tuinen / Paardrijdbakken / Bouwrijpmaken / Grond-Weg-Waterbouw / Bronnering
  • 100 mm: Hemelwaterafvoer boerderijen / Bouwrijpmaken / Grond-Weg-Waterbouw / Bronnering
  • 125 mm: Hoofddrainageleiding
  • 160 mm: Hoofddrainageleiding
  • 200 mm: Hoofddrainageleiding
  • 250 mm: Stalbeluchting

Productieproces drainage

Het proces wat er wordt toegepast om leidingen te maken, staat bekend als ‘Buisextrusie’. Extrusie is een proces waarbij verwarmde grondstoffen door een matrijs wordt geperst; dat is een mal van 9 meter met een trapeziumprofiel van GrainDrain, GrainDuct en Prolan. Het trapeziumprofiel zorgt ervoor dat de buis flexibel wordt. Na het extrusieproces wordt de buis door koelwater geleid en aan het einde van de productielijn wordt de drainagebuis voorzien van perforaties. Bij kabelbeschermingsbuizen wordt tijdens dit proces een trekdraad aangebracht. In de extrusie-productiehal wordt de buis op haspels gewikkeld om later in de omhullings-hal te worden voorzien van een filter.

In de omhullingshal wordt de drainagebuis voorzien van een ommanteling. Met vijf omhullingslijnen worden balen vezels verwerkt tot een drainagefilter. Het filter houdt gronddeeltjes tegen, die anders het leidingssysteem zouden doen verstoppen.

We helpen u graag! 0416 75 02 55 of info@vosproducts.nl